Site-ul Instituției Avocatul Poporului folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii acestora, conform Regulamentului 679/27 aprilie 2016

 

 

 

CAMPANII DE INFORMARE

EVENIMENTE PE PLAN NAȚIONAL

EVENIMENTE PE PLAN INTERNAȚIONAL

 

Cu prilejul Zilei Internaționale pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, aniversată de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite în fiecare an în data de 26 iunie, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție reamintește faptul că, prin ratificarea Convenţiei împotriva torturii si a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante în anul 1990, România s-a obligat să adopte măsuri eficiente pentru eradicarea torturii.

Mai mult decât atât, prin ratificarea în anul 2009 a Protocolului Opțional la Convenţie (OPCAT), România s-a obligat să prevină săvârșirea actelor de tortură.

În acest context, Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenție, în îndeplinirea mandatului său de Mecanism Național de Prevenire (MNP), efectuează periodic vizite în locurile în care persoanele sunt private de libertate, în scopul preveniririi torturii și a exercitării de către persoanele private de libertate, fără discriminare, a drepturilor și libertăților fundamentale.

Referitor la rolul MNP, Elisabeth Odio Benito – judecătoare la Curtea Inter-Americană pentru Drepturile Omului, a menționat:

ʺMecanismele Naționale de Prevenire sunt cele care dau puterea, ritmul și direcția OPCAT și speranța de a-și atinge obiectivele."